top of page

Türk Kültür Bölgesi

 

Kültür bölgesi, Altay Dilleri konuÅŸan toplulukların batı kısmını oluÅŸturanların yoÄŸun olarak yaÅŸadıkları ülkeleri ve bunlarla yoÄŸun iliÅŸki içindeki birkaç çevre bölgeyi kapsamaktadır.

​

Bu ülkelerin en büyüÄŸü Türkiye’dir. Ä°kinci grup Türki Cumhuriyetler adı verilen Orta Asya ülkeleridir. Bunların dışında kalan ama bu grup içinde deÄŸerlendirilen ülkeler ise ÅŸunlardır.

​

Tacikler, Altay kökenli deÄŸil, Ä°ran kökenli bir halktır. Ama Åžii mezhebini deÄŸil, Sünni mezhebini seçmiÅŸlerdir. Üstelik ülkelerindeki ve çevre ülkelerdeki yüksek miktarda Türk nüfus ile etkileÅŸim halindedirler. DoÄŸrusu Fars kültür alanına mı Türk kültür alanına mı dahil edileceÄŸi konusunda ciddi tereddüt yaÅŸadık. Ä°ran kökenli bir halk olmalarına raÄŸmen Ä°ran ile yoÄŸun iliÅŸki içinde deÄŸiller. Fars kültür bölgesine yakın görünmüyorlar. Birçok kaynakta da Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile birlikte ele alınıyorlar. Türk kültür bölgesi içinde deÄŸerlendirdik.

​

MoÄŸollar Altay kökenli bir halk ama Türk deÄŸiller üstelik Ä°slam’a da girmemiÅŸler. Ama diÄŸer alternatif DoÄŸu Altay kültür bölgesi içinde ele alınmalarıydı. DoÄŸrusu Japon ve Korelilere çok daha uzak görünüyorlar. Ayrı bir kültür bölgesi olmak için de çok küçük bir nüfusa sahipler. En uygun kültür bölgesi Türk kültür bölgesi olarak göründü.

​

Bosna-Hersek halkı, Balkanlarda yer alsa da uzun yıllar Osmanlı yönetimi altında yaÅŸamış, din deÄŸiÅŸtirip tamamen Osmanlı kültürünü benimsemiÅŸ bir halk. Türkiye ile kültürel yakınlıkları tartışma götürmez. Aynı sebeple Hırvatları da Balkan kültür bölgesinde deÄŸil, Katolik oldukları için Batı kültür bölgesinde deÄŸerlendirmiÅŸtik. Arnavutlar, Türklerden çok hoÅŸlanmasalar da Slav da deÄŸiller ve o kültürden de uzaklar. Üstelik Bosna-Hersek ile birlikte bölgedeki bir baÅŸka küçük Müslüman ülke durumundalar. Yüzyıllarca da Osmanlı kültürünü paylaÅŸmışlar. En yakın oldukları kültür bölgesi Türk kültür bölgesi olarak görünüyor.

​

 

Bu ülkelerde yaÅŸayan halkların dünya nüfusu içindeki payı çok yüksek görünmüyor ve 1500’lü yıllardan beri çok büyük bir deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸramıyor. 2050 yılına kadar da bu durumun deÄŸiÅŸmeyeceÄŸi ön görülüyor. Bu durum Türklerin nüfusunun artmaması olarak deÄŸil, dünya ortalaması civarında artması olarak okunmalı.

​

 

Türk bölgesinin Dünya ekonomisi içindeki payı ise birini dünya savaşının hemen öncesinde tarihteki en düÅŸük deÄŸerine gerilemiÅŸ görünüyor ve o tarihten beri istikrarlı bir ÅŸekilde artıyor. 2050 yılında tam 2 katına yükselecek.

​

 Not:   Tablo ve Grafikler Kültür Sayfası ekibi tarafından hazırlanmıştır.

Kültür Sayfası

bottom of page