top of page

Germen alt-Kültür Bölgesi

 

3 bölge ve 11 ülkeden oluÅŸur. Germen dillerini konuÅŸurlar ve ekseriyet Protestandır.

​

  1. ALMAN

    • Almanya

    • Avusturya

  2. Ä°SKANDÄ°NAV

    • Ä°sviçre

    • Danimarka

    • Finlandiya

    • Ä°sveç

    • Ä°zlanda

    • Norveç

  3. BALTIK

    • Estonya

    • Letonya

    • Litvanya

 

Roma yayılmasına en fazla direnen topluluklar Germenler oldular. Ä°mparatorluÄŸun dağılmasında da en büyük rolü oynadılar. Buna raÄŸmen, Germenler ile Latin Roma imparatorluÄŸu arasında, düÅŸmanlıktan çok hayranlığın ağır bastığı bir iliÅŸki olduÄŸu göz ardı edilmemeli.

​

Roma’nın dağılmasından sonra Germen toplulukları Roma topraklarının çoÄŸuna hakim oldular. Bu süreç içinde hızla Roma kültüründen etkilendiler. Yine de germen kültürünü korudular. Bu arada da Katolik kilisesi tarafından HristiyanlaÅŸtılar.

​

Katolikler arasında 1500'lerde ortaya çıkan Protestan hareketi bir Germen tepkisi olarak görülebilir. Bugün Protestan mezhebi içinde yer alan toplulukların neredeyse tamamı Germen kökenli dilleri konuÅŸmaktadırlar.

Baltık ülkeleri, Slav-Ortodoks kültür bölgesi ile Germen-Protestan kültür bölgesi arasına bir geçiÅŸ bölgesi oluÅŸtururlar. Kimi zaman Rus egemenliÄŸine girmiÅŸ, bazen de dışında kalmışlardır ama Ortodoks deÄŸildirler. Nüfus olarak az olduÄŸu için Alman kültür bölgesi içinde deÄŸerlendirilmeleri uygun görünüyor.

​

Nüfus, Toprak ve Ekonomi
​

 

Alman bölgesi 95 milyon, Ä°skandinav bölgesi 24 milyon, Baltık bölgesi 7 milyon insanı barındırmaktadır. Tüm bölgede 126 milyon insan yaÅŸamaktadır.

​

Bölgenin en büyük nüfusa sahip ülkesi Almanya’dır ve diÄŸer 10 ülkenin toplamından fazla nüfusa sahiptir ve Türkiye nüfusuna yakındır. 

​

Tüm bölgedeki nüfus Türkiye nüfusunun 1,6 katıdır. 

​

Alman bölgesinin toprak alanı Türkiye’nin %62’si kadardır. Ä°skandinav ülkelerinin toprak alanları büyüktür ama nüfus seyrektir.

​

Bölgenin esas ekonomik büyüklüÄŸünü saÄŸlayan Almanya’dır ve nüfusu Türkiye nüfusu ile yakın olmasına raÄŸmen ekonomisi Türkiye’nin 3 katıdır.

​

Bölgenin toplam ekonomik büyüklüÄŸü Türkiye’nin 4 katıdır.

​

KiÅŸi başına düÅŸen yıllık gelir ortalaması oldukça yüksektir ve Türkiye’nin 3 katına yaklaşır.

​

Nüfus ve Ekonominin Tarih Ä°çinde DeÄŸiÅŸimi
​

​

2015 yılı itibari ile tüm bölgenin nüfusu Türkiye nüfusunun 1.6 katı kadar. I. Dünya savaşı başında, bu topraklarda yaÅŸayan inanların nüfusu, bugünkü Türkiye topraklarında yaÅŸayan insanların nüfusunun 6.3 katıydı. Bugün Türkiye ile hemen hemen aynı nüfusa sahip Almanya’nın tek başına sahip olduÄŸu nüfus, 4.3 katıydı.

​

2050 yılında tüm bölgenin nüfusunun yaklaşık Türkiye nüfusu kadar olacağı öngörülüyor. Almanya’nın nüfusu ise Türkiye’nin %70’i kadar olacak.

​

Bugün Türkiye’nin 4 katı ekonomik büyüklüÄŸe sahip bölge, I. Dünya savaşının hemen öncesinde 25 katından daha büyüktü.  Sadece Almanya’nın ekonomik büyüklüÄŸü Türkiye’nin 20 katından fazlaydı.

​

2050 yılında Almanya’nın büyüklüÄŸü Türkiye’nin 1.3 katı olacak. Tüm bölgenin ekonomik büyüklüÄŸünün ise Türkiye’nin 2.2 katı olması bekleniyor.

​

Etnik ve Dini Yapı
​

 

Ä°sviçre’nin bir kısmı hariç tüm bölge Germen kökenli diller konuÅŸuyor.

​

Baltık bölgesinde Hint-Avrupa dil ailesi içinde yer alan bir baÅŸka kol olan Baltık dilleri konuÅŸuluyor. Fince ise Hint-Avrupa dil ailesinden deÄŸil; ayrı bir dil ailesi olan Ural dil ailesine baÄŸlı. Hem sayısal olarak fazla olmadıklarından hem de tarihi iliÅŸkiler göz önüne alınarak ayrı bir kültür bölgesi olarak ele alınmadılar.

​

Bölgede Katolik kilisesine baÄŸlı olanlar azınlıkta kalmış durumda. Dinsizlik en fazla taraftar bulan inanç olarak görünüyor. Bölge aslında Protestanlığın doÄŸduÄŸu ve yayıldığı yer. Birkaç yüzyıl önce bu analiz yapılsaydı, muhtemelen Protestanların oranı bugünkü Protestan+Dinsiz toplamına yakın çıkardı.

​

 Not:   Tablo ve Grafikler Kültür Sayfası ekibi tarafından hazırlanmıştır.

Kültür Sayfası

bottom of page